Πώς θα εξηγήσω στο παιδί μου γιατί πρέπει να φοράει μάσκα;

Από Δρ. Σοφία Δαλάκα

ενημερώθηκε 04/02/2021

Ενώ η μάσκα είναι κάτι καινούριο για όλους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται ιδιαίτερα καλά στην καθημερινή ρουτίνα και τους σταθερούς κανόνες.

Οι μάσκες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, ως ένα μέτρο προφύλαξης και διατήρησης της ατομικής και δημόσιας υγείας μετά την έξαρση του ιού COVID-19.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς (και εκπαιδευτικοί) που προβληματίζονται σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν και να συμμορφωθούν με τη σωστή χρήση μάσκας.

Πώς μπορώ να εξηγήσω στο παιδί μου πότε και γιατί πρέπει να φοράει μάσκα; Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά (ηλικίας δύο ετών και άνω) να κατανοήσουν γιατί και πότε φοράμε μάσκα είναι οι εξής:

Εξηγήστε γιατί φοράτε μάσκα, με απλό και κατανοητό τρόπο: «Φοράμε μάσκες για να κρατήσουμε το βήχα και το φτέρνισμά μας, όσο είμαστε μέσα στο κατάστημα.»

Εξοικειώστε το παιδί με τη μάσκα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει τη μάσκα εάν είναι κάτι καινούριο για εκείνο. «Ας παίξουμε το μανάβικο. Πρέπει να ετοιμαστούμε! Να πάρουμε την τσάντα μας και να φορέσουμε τις μάσκες μας!»

Προσφέρετε επιλογές, εάν είναι δυνατόν. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναζητούν την ανεξαρτησία, και μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αρνούνται να δεχτούν κάτι το οποίο επιλέξατε εσείς για εκείνα (π.χ. θέλουν να φορέσουν το μπλουζάκι με το δεινόσαυρο και όχι το ριγέ που διαλέξατε εσείς, ή θέλουν το παιχνίδια Α και όχι το Β, και ούτω καθεξής).  όταν επιλέξατε τις ρίγες). Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη δυσκολία, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο παιδικές μάσκες.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας τι θα συμβεί πριν φύγετε από το σπίτι: «Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Όταν φτάσουμε εκεί, θα βάλουμε τις μάσκες μας στο αυτοκίνητο. Θα φοράμε τις μάσκες μας όλη την ώρα που ψωνίζουμε. Όταν φτάσουμε στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε στο σπίτι, θα τα βγάλουμε ξανά.». (Ισχύει το ίδιο, όποια κι αν είναι η πρακτική που ακολουθείτε, π.χ. κάποιες οικογένειες έχουν μάσκες στο αυτοκίνητο για όταν χρειαστεί να τις φορέσουν).

Επαναλάβετε τους κανόνες όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Καθώς φοράτε τις μάσκες σας, υπενθυμίστε στο παιδί σας: «Θα φορέσουμε τις μάσκες όλη την ώρα που είμαστε στο κατάστημα. Όταν τελειώσουμε και επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο, μπορούμε να τις βγάλουμε ξανά».

Προετοιμαστείτε για τις δυσκολίες που θα έρθουν. Τα μικρά παιδιά και ειδικότερα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν τον ίδιο αυτοέλεγχο με τους ενήλικες. Μπορεί να ενθουσιαστούν και να τραβήξουν τις μάσκες τους για να σας πουν για τα λουλούδια που είδαν στο τμήμα λουλουδιών. Μπορεί να τρέξουν ή να παίξουν και οι μάσκες τους να βγουν. Μπορεί να βαρεθούν και να αποφασίσουν ότι θέλουν να βγάλουν τη μάσκα τους. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Αντί να εκνευρίζεστε ή να φοβίζετε τα παιδιά σχετικά με την πιθανότητα που υπάρχει να αρρωστήσετε, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη ρουτίνα: «Πρέπει να φορέσουμε τη μάσκα μας στο κατάστημα για να παραμείνουμε υγιείς».

Όταν υπάρχουν δυσκολίες με τη μάσκα, υπενθυμίστε στο παιδί σας τον «κανόνα της οικογενειακής μάσκας». Δείξτε τη δική σας μάσκα και επαναφέρετε απαλά τη μάσκα στο πρόσωπο του παιδιού σας ή βοηθήστε το να τη φορέσει μόνο του. Εάν το παιδί σας αναφέρει ότι νιώθει άβολα με τη μάσκα, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι μερικές φορές οι μάσκες μας κάνουν να αισθανόμαστε φαγούρα ή ζέστη. Στη συνέχεια, μπορείτε να επαναφέρετε την προσοχή του παιδιού σας σε κάτι που βρίσκεται κοντά του, ιδανικά με τη μορφή ενός παιχνιδιού: Μπορεί να βρει ένα κουτί δημητριακών που είναι πορτοκαλί; Μπορεί να σας δείξει πού βρίσκονται τα μήλα; Μπορεί να σπρώξει το καρότσι κατά μήκος του διαδρόμου;

Ενώ η μάσκα είναι κάτι νέο για όλους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται ιδιαίτερα καλά στην καθημερινή ρουτίνα και τους σταθερούς κανόνες. Εάν οι μάσκες αποτελούν σταθερά μέρος της «οικογενειακής ρουτίνας» σας όταν βγαίνετε από το σπίτι, με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά θα προσαρμοστούν και με τη σειρά τους θα ακολουθήσουν τους απαραίτητους κανόνες.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για να σου προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Δείτε την Πολιτική Απορρήτου